Van Balkom

Bijzondere Projecten

Home /

Over …

Met de hand klokken luiden in Den Bosch

Met de handluiden hersteld in Sint Janstoren

Na een langdurige restauratie/renovatie is de toren van de Sint-Jan vrijdag 9 juli 2021 heropend. Op de tentoonstellingszolder op de tweede verdieping werd welluidend stil gestaan bij dit moment. Zeven genodigden hingen aan de touwen. Dat gebeurde ruim 65 jaar geleden voor het laatst.

Tot de klokkenluiders behoorden onder anderen de jongste beiaardier van Nederland Darian van Ipenburg (9), plebaan Vincent Blom wethouder Huib van Olden en voorzitter van de Bossche beiaardstichting Ben Klinkenberg. De tentoonstellingsruimte op zolder kreeg een opknapbeurt. Daar hangen nu ook de zeven touwen om de klokken te luiden. Op initiatief van Joost van Balkom zijn zeven van de laagste luidklokken zo omgebouwd dat zij weer met de hand geluid kunnen worden. De klokken kunnen worden aan- en afgekoppeld. Zodat zowel mechanisch als met de hand kan worden geluid.

Werkgroep klokkenluiders Sint Jan

Voor het met de hand luiden van de zeven zwaarste klokken wordt een werkgroep in het leven geroepen waarin, in ieder geval, Kring vrienden van ‘s-Hertogenbosch, de stadsbeiaardier, de plebaan Vincent Blom en de Bossche Beiaardstichting vertegenwoordigd zijn. Deze werkgroep gaat onderzoeken hoe en wanneer er het beste met de hand geluid kan gaan worden. Als het aan de stadsbeiaardier ligt, wordt deze werkgroep genoemd naar de eerste beiaardier van Den Bosch Alart metten Clocken.

Gemeente Den Bosch:

https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/handluiden-klokken-sint-jan

Tekst en filmpjes:

Dtv:

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/sint-jan-kan-zijn-klokken-weer-luiden-mechanisch-en-met-de-hand

Omroep Brabant:

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3417348/darian-10-vliegt-de-lucht-in-tijdens-handmatig-luiden-klokken-sint-jan

Brabants Dagblad

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/na-65-jaar-klokken-van-sint-jan-weer-ouderwets-geluid~a3141622/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Voor meer info: www.beiaardonline.nl

Deel dit
Heb je vragen?

Heb je een vraag over een project of wil je iets anders weten? Laat het weten en we helpen je graag verder.