Van Balkom

Bijzondere Projecten

Home /
Bijzondere Projecten

Over de…

Bijzondere projecten

Joost organiseert regelmatig bijzondere projecten. Een greep uit zijn activiteiten van de afgelopen jaren vind je hieronder.

Jacob van Eyck festival 2021

Save the date!

Na de succesvolle eerste editie in 2018 krijgt het Jacob van Eyck Festival een vervolg! Van 15 t/m 17 oktober 2021 gonzen de vestingsteden Heusden en ‘s-Hertogenbosch van blokfluit-, beiaard- en andere muziek, geïnspireerd door Jacob van Eyck. Met als hoofdgast blokfluitiste Lucie Horsch, de jonge winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2020 die inmiddels de wereld verovert met haar virtuoze spel.

Noteer alvast de data, nadere informatie volgt spoedig

Met de hand klokken luiden in Den Bosch

Met de handluiden hersteld in Sint Janstoren

Na een langdurige restauratie/renovatie is de toren van de Sint-Jan vrijdag 9 juli 2021 heropend. Op de tentoonstellingszolder op de tweede verdieping werd welluidend stil gestaan bij dit moment. Zeven genodigden hingen aan de touwen. Dat gebeurde ruim 65 jaar geleden voor het laatst.

Tot de klokkenluiders behoorden onder anderen de jongste beiaardier van Nederland Darian van Ipenburg (9), plebaan Vincent Blom wethouder Huib van Olden en voorzitter van de Bossche beiaardstichting Ben Klinkenberg. De tentoonstellingsruimte op zolder kreeg een opknapbeurt. Daar hangen nu ook de zeven touwen om de klokken te luiden. Op initiatief van Joost van Balkom zijn zeven van de laagste luidklokken zo omgebouwd dat zij weer met de hand geluid kunnen worden. De klokken kunnen worden aan- en afgekoppeld. Zodat zowel mechanisch als met de hand kan worden geluid.

Werkgroep klokkenluiders Sint Jan

Voor het met de hand luiden van de zeven zwaarste klokken wordt een werkgroep in het leven geroepen waarin, in ieder geval, Kring vrienden van ‘s-Hertogenbosch, de stadsbeiaardier, de plebaan Vincent Blom en de Bossche Beiaardstichting vertegenwoordigd zijn. Deze werkgroep gaat onderzoeken hoe en wanneer er het beste met de hand geluid kan gaan worden. Als het aan de stadsbeiaardier ligt, wordt deze werkgroep genoemd naar de eerste beiaardier van Den Bosch Alart metten Clocken.

Gemeente Den Bosch:

https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/handluiden-klokken-sint-jan

Tekst en filmpjes:

Dtv:

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/sint-jan-kan-zijn-klokken-weer-luiden-mechanisch-en-met-de-hand

Omroep Brabant:

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3417348/darian-10-vliegt-de-lucht-in-tijdens-handmatig-luiden-klokken-sint-jan

Brabants Dagblad

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/na-65-jaar-klokken-van-sint-jan-weer-ouderwets-geluid~a3141622/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Voor meer info: www.beiaardonline.nl

Beiaard in het water

initiatiefnemer: Bossche beiaardstichting en Joost van Balkom, componist en uitvoerend musicus. Rob van Dam: architect vormgever. De geluiden van het carillon worden naar het water gebracht.

De beiaardier, die normaal onzichtbaar in zijn ‘ivoren toren’ opgesloten zit, wordt zichtbaar als een eigentijdse DJ. De klokken, die normaal in een toren hangen worden visueel verzelfstandigd door een eigen ophanging aan een staak. Hij bedient de klokken met een stokkenklavier en staalkabels. De lengte van de staken komen overeen met de toonhoogte van de klokken. Het geluid wordt visueel en begrijpelijk gemaakt. De staken lijken zelfstandige mensdieren, die de beiaardier, als in een strijdwagen, voorttrekken door middel van staalkabels, die tussen het stokkenklavier en de klokken zijn gespannen. In het schilderij ‘het laatste oordeel ‘ van Jeroen Bosch hangen mensen als klepels onder aan de klok. Dat zal de straf zijn door de heilige kerkklok uit die tijd. De silhouetten van de staken symboliseren mensdierfiguren, die het vagevuur zijn of eraan proberen te ontsnappen door een heilig geluid te produceren dat hun ziel zal reinigen, of niet.

Deel dit
Heb je vragen?

Wil je weten of klarinetles iets voor jou is of heb je een andere vraag? Laat het weten en we helpen je graag verder.